+36 20 261 7283 info@termalklaszter.hu

Egészségturizmus

A Termál-Egészségipari Klaszter célkitűzése a Kelet-Magyarországi egészségturizmus fejlesztése, versenyképességének növelése. Vezető szerepet tölt be a térségben, szorosan együttműködik széles partneri körrel, úgy mint Debreceni Egyetem, a Magyar Turizmus Zrt., a régió, a térség TDM szervezetei és Tourinform irodái, turisztikai vállalkozásai, határon túli szakmai szervezetek.

A térség jelentős termál- és gyógyvízkinccsel rendelkezik. A 30°C-nál melegebb vizet adó kutak száma 16,0%-a (213 db) a Magyarországon található termálvíz kutaknak. A működő kutak, közel 40%-a balneológiai célokat szolgál, 35 településen, 48 fürdőlétesítmény található. Három minősített gyógyhely van az Észak-alföldi régióban, ezek Debrecen, Hajdúszoboszló és Nyíregyháza, amelyeken túl 9 minősített gyógyfürdő, valamint 27 minősített gyógyvízzel rendelkező fürdő kínál színvonalas szolgáltatásokat.

2007-2013 között számos jelentős, termál-és gyógyvízre alapozott turisztikai fejlesztés történt a térségben, amelyek eredményeként a régió egészségturisztikai kínálata országos szinten is kiemelkedőnek mondható. Nemzetközileg is elismert, a Hajdúszoboszlón található, Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, mely a leglátogatottabb és a Magyarországon a Dunától keletre található fürdők közül a legnagyobb forgalmat lebonyolító alföldi gyógy- és fürdőhely. A Debreceni Egyetem kiemelkedő szerepet játszik a régió orvosi turizmusának fellendítésében, mely kapcsán a térítéses betegellátás valamint a termálvíz jótékony hatásaira alapozott fürdőkezelések összekapcsolása, csomagként való értékesítése a cél.

Hajdúszoboszló mellett, további kiemelkedő és magas szolgáltatási színvonallal bíró fürdőkomplexumok kapcsolódnak a Klaszterünkhöz, mint Cserkeszőlő, Martfű, Nyírbátor, Balmazújváros, Kisújszállás vagy Hajdúnánás gyógy és termálfürdői, de ide sorolhatjuk Hajdúböszörmény vagy Polgár létesítményeit is.

Napjainkban is folyamatos szolgáltatásfejlesztések jellemzik a szektor szereplőit. A térség kedvelt uticél, mind a belföldi, mind a külföldi turistaforgalom növekszik.