+36 20 261 7283 info@termalklaszter.hu

Események

GINOP-1.3.2-15-2016-00011 A Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása

2018. július 16-án érkezett meg a támogatói döntésről szóló levél, mely szerint a Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása c. felhívására benyújtott, GINOP-1.3.2-15-2016-00011 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője támogatásra jogosultnak ítélte.

A pályázat teljes költségvetése: 64.398.795 Ft 

Támogatás mértéke:l, 67,82%, így a támogatott összeg:  43.673.092 Ft

Részletek

A Termál-Egészségipari Klaszter második alkalommal vehette át az Akkreditált Klaszter címet

2018. július 5-én, Budapesten 6 klaszter, ebből 3 debreceni klaszter vehette át a Pénzügyminisztérium Nemzetközi és Klaszter osztálya képviseletében, Keller Pétertől és Dr. Novák Csabától az „Akkreditált Klaszter” cím elnyerését igazoló Oklevelet, a Klaszter Akkreditációs Testület döntése alapján. A Termál-Egészségipari Klaszter (elnök: Fazekas Lajos; titkár: Katona Ilona; és a  klasztermenedzser:), a Magyar Sport és Életmód Klaszter (elnök: Dr. Bács Zoltán); klasztermenedzser: Dékán Tamás) immár 2. alkalommal, míg a Pharmapolis Innovatív Gyógyszeripari Klaszter (elnök: Prof. Dr. Szilvássy Zoltán; klasztermenedzser: Dr. Skultéti Éva) már 4. alkalommal nyerte el a címet.

Az akkreditáció célja, hogy kiválassza azokat a klasztereket, amelyek képesek a kiemelkedő teljesítmény elérésére, fejlesztési projektek megvalósítására. A cím elnyerésére kiírt pályázatban a klaszterek, az összeállított klaszterstratégia alapján kerülnek értékelésre. A stratégia főbb pontjai a foglalkozatás, a KKV jelleg, exportorientáltság, együttműködés a klasztertagok között, továbbá a kutatás, fejlesztés és az innováció és nem utolsó sorban a klaszter politikájának illeszkedése az Irinyi tervhez és az Ipar 4.0 –hoz, azaz információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódásához, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozásához.

Az Akkreditált Klaszter címpályázat célja, hogy az elmúlt időszakban sikeresen működő klasztereket a jövőbeli működésre ösztönözze és segítse a munkájukat azzal, hogy kiválasztja azokat a hálózati együttműködéseket, amelyek magas innovációs és export tevékenységükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságuk révén jelentős fejlesztési projekteket képesek megvalósítani, valamint régiós viszonylatban is kiemelkedő tevékenység elérésére képesek. Ma Magyarországon a működő Klaszterek száma 50 alá csökkent, ebből jelenleg 27 klaszter birtokolja a megtisztelő elismerést, az „Akkreditált Klaszter” címet.

A 6 Klaszter 2018. január 24 – és 2020. január 24-e közötti időszakban jogosultak a cím használatára.

A magyarországi akkreditált klaszterek - átlagosan 40 taggal működnek, munkájukban egyetemek, kutatóintézetek, önkormányzatok, kamarák, nagyvállalatok és kisvállalkozások vesznek részt és immáron több mint 1000 tagot fognak össze. A tagjaik által elért árbevétel meghaladja a 7900 Mrd forintot, melyből közel 2500 Mrd forintot tesz ki az export. A klaszterekben átlagosan egy főre 18,3 millió forint hozzáadott értéket állítanak elő. Mindemellett a klaszterek tagjai csaknem 1000 kutatás-fejlesztési és innovációs projektet valósítottak meg az elmúlt években.

Az oklevelüket most átvevő hat klaszter példája azt mutatja, hogy az akkreditációs cím továbbra is értéket jelent a sikeres és a nemzetközi piacokon is versenyző klaszterek számára.

akkreditacios_oklevel_1.pdf

Részletek

"BEST BY DOING" Debrecen- "Kick Off Meeting" 2017. 11. 14. Debrecen

"Kick Off Meeting" Debrecen
Dátum:                               Debrecen,2 017. november 14.
Helyszín:                            Aquaticum Debrecen Thermal & Wellness Hotel, Mars terem
Téma:                                A projekt teljes körű személyes egyeztetése a partnerekkel, megvalósítás O1 O2, O3, Költségvetés, Riportok, Feladatok
Szervező: Termál-Egészségipari Klaszter Egyesületr

Részt vettek:                                              
                                        Hermal-Health Industrial Cluster Association
                                        Associazione Lepido Rocco
                                        Konomski Institut Maribor
                                        Senior Europa (KVELOCE)
                                        Confesercenti Regionale Del Veneto
                                        Marco Polo G.E.I.E.

bbd_debrecen_agenda_14_11_2017_0.pdf

Részletek

38. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás

2015. február 26. és március 1. között csaknem 40. 000 látogatóval és több száz kiállítóval sikeresen lezajlott a 38. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, ahol a Termál – Egészségipari Klaszter Egyesület menedzsment szervezete, a Spa Klaszter Kft. lehetőséget biztosított a klasztertagok számára a közös megjelenésre.

Az idei évben először a Termál - Egészségipari Klaszter és a Dél-alföldi Termálklaszter közösen jelent meg a rendezvényen az Alföld egészségturizmusának népszerűsítése céljából. A két klaszter együttműködésének eredményeként jön létre az Alföld SPA Kelet-Magyarországi Termál Út, mint új turisztikai termék, amelyet a kiállításon is propagáltak. Az „Alföld Spa” brand azért szerveződik, hogy az alföldi egészségturizmus közös jegyeit képviselő, a földrajzilag a Nagyalföldön található fürdők piaci pozícióit segítse.

Az egységes arculati megjelenés Alföld Spa néven valósult meg egy nagyobb standon, ahol a klaszterek mellett 6 társkiállítónak volt lehetősége termékeinek, szolgáltatásainak bemutatására, értékesítésére.

A társkiállítók főbb céljai a termékeik, szolgáltatásaik bemutatása, üzleti kapcsolataik bővítése,  a vásárlók véleményének megismerése, a konkurencia feltérképezése volt, amelyeket a visszajelzések alapján sikerült is megvalósítaniuk.  A társkiállítók sikeresnek értékelték részvételüket az ország legnagyobb turisztikai eseményén és többségük valószínűleg jövőre is meg szeretne jelenni.

Az Alföld SPA Kelet-Magyarországi Termál Út stand társkiállítói:

1.         Nyírbátor Város Önkormányzata - SÁRKÁNY WELLNESS ÉS GYÓGYFÜRDŐ, SÁEKÁNY APARTMAN és KEMPING

2.         Martfű - Termál-Medical Zrt. - MARTFŰ TERMÁL SPA

3.         Sóstó - Gyógyfürdők Szolgáltató és Fejlesztési Zrt. - NYÍREGYHÁZA

4.         Kumánia Gyógyfürdő Kft. - KUMÁNIA KISÚJSZÁLLÁS

5.         Kiskunmajsa – Jonathermál Zrt. - JONATHERMÁL

6.         Debrecen – Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület - DEBRECEN ÉS HORTOBÁGY

7.         DÉL-ALFÖLDI TERMÁLKLASZTER -   Dél-Alföld, Gyula – Dél – alföldi Gyógy és termálfürdők Közhasznú Egyesülete

Részletek

Az első Akkreditált Innovációs Klaszter címmel rendelkező turisztikai klaszter

A Termál – Egészségipari Klaszter Egyesület 2014. decemberében kapott értesítést, mely szerint a 2013. december 31-vel beadott Klaszterstratégiával elnyerte az Akkreditált Innovációs Klasztercímet. A díj átadására 2015. március 16-án került sor a Nemzetgazdasági Minisztérium, Pénztártermében. Az oklevelet Tóth Attila a Klaszter elnöke és Gurzó Andrea a klaszter menedzsere vehette át Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől és Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkártól. A Klaszter 10 éves kitartó munkája, a tagok összetartása, együttműködése és sikeres működése volt az, ami eljutatta a Termál-Egészségipari Klasztert, az országban elsőként a turisztikai klaszterek között, a cím elnyeréséhez.

 

Köszönetet kell, hogy mondjak minden klasztertagnak az együttműködésért, a közös kitartó munkáért. Itt szeretném megköszönni Katona Ilonának, Klaszterünk Titkárának a számos szakmai segítséget, összetartást, és a bíztatást, Tóth Attila Elnök Úrnak a mindenre kiterjedő segítséget.

Végül, a jelen pillanat megéléséhez az egyik olyan személynek, aki rengeteget dolgozott, tett azért, hogy ez a Klaszter idáig eljusson, Horváth Anikónak is szeretném, megköszönni a hosszú és kitartó munkát, amit 2012-ig végzett, mint klasztermenedzser.

                                                                                  Gurzó Andrea, klasztermenedzser

 

A Minisztériumban további két debreceni klaszter, a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter, valamint a Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter is átvehette a kiemelkedő teljesítményre utaló címet, melyről a Klaszterek Debrecenben, 2015. március 24-én sajtótájékoztató keretében számoltak be.

 

Az Oklevelet 14 klaszter vehette át Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, valamint Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkártól Budapesten.  Az Új Széchenyi Terv pályázatán való nyertesek közül 8 megújította, 6 szervezet pedig először nyerte el a címet. A klaszterek 2016. december 12-ig jogosultak az Akkreditált Innovációs Klaszter cím használtára.

https://hirado.hu/2015/03/16/akkreditalt-innovacios-klaszter-cimeket-adtak-at/

https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/akkreditalt-innovacios-klaszter-cimeket-adtak-at

http://www.dehir.hu/debrecen/egeszsegipari-nagyhatalomma-valt-debrecen/2015/03/24/

https://www3.unideb.hu/portal/hu/node/15075

 

Részletek

Debreceni Utazási Vásár 2018 Idegenforgalmi Kiállítás

A Termál-Egészségipari Klaszter 2018-ban ismét részt vett kiállítóként a Debrecenben megrendezett Utazási Vásáron, ahol a tagjai közül 6-an képviseltek városukat, fürdőiket. A háromnapos rendezvény alatt töb ezer csalad látógatott ki a eseményre, ahol számos értékes utazás, program jegy talált gazdára. A kiállításon résztvevők elegedetten távoztak az eseményről, több száz potenciális vendéggel sikerült egyeztetniük, az ajánlatokat megismertetniük.

tajekoztato_2_20180305.pdf

Részletek

Utazás és Szabadidő 2015 Kiállítás és Vásár

2015. március 13. és 15. között a Termál – Egészségipari Klaszter Egyesület lehetőséget biztosított tagjai számára a közös megjelenésre a Debrecenben megrendezett Utazás és Szabadidő 2015 Kiállítás és Vásáron, amely a pozitív visszajelzések alapján vitathatatlanul nagy sikerrel zárult.

Debrecenben, a Kölcsey Központban lebonyolított kiállítást immáron 25. alkalommal rendezték meg, ahol a III. Debreceni Bringa Kiállítás és a „Helyi ízek, helyi értékek vására" kísérő rendezvényekkel együtt több mint százötven kiállító vett részt, valamint a látogatók száma idén is meghaladta a tízezer főt.

A kiállítók, valamint a látogatók is elégedetten távoztak a rendezvényről. A pozitív vélemények alapján a kiállítás továbbra is megőrizte a vonzerejét és a színvonalát.

A Klaszter egy nagyobb standon 7 társkiállítónak kínált lehetőséget termékeik, szolgáltatásaik bemutatására. A klasztertagok színvonalas megjelenésükkel és kínálatukkal a visszajelzések alapján vonzották az érdeklődőket. A standra látogatóknak lehetőségük volt masszázsra, borkóstolásra, nyereményjátékban való részvételre.

A Termál – Egészségipari Klaszter Egyesület társkiállítói a XXV. Utazás és Szabadidő 2015 Kiállítás és Vásáron:

ARANYGOMBOS FOGADÓ, TELKIBÁNYA

            Hernádvölgyi Kft.

BOCSKAI STRAND- ÉS TERMÁLFÜRDŐ, HAJDÚBÖSZÖRMÉNY (CASTRUM TERMÁLKEMPING)

            Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft.

HAJDÚNÁNÁS

            Nánás Pro Cultura Nonporfit Kft.

KAMILLA GYÓGYFÜRDŐ, BALMAZÚJVÁROS

            Balmazújvárosi Városgazdálkodási Nonprofit Közhasznú Kft.

OXIGÉN HOTEL****SUPERIOR FAMILY & SPA

            Szaktudás Kiadó Ház Zrt.

PÜSPÖKLADÁNYI GYÓGYFÜRDŐ

            Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft.

SÁRKÁNY WELLNESS ÉS GYÓGYFÜRDŐ

            Nyírbátor Város Önkormányzata

Részletek

„BEST BY DOING” MARIBOR

2. Partner találkozó              

Dátum:                            Maribor, 2018. május 17.
Helyszín:                         City Hotel Maribor, Ulica Kneza Koclja 22, Maribor
Téma:                              O1, O2, O3 megvaósult elemei és a következő időszak feladatai
Szervező:                        EKONOMSKI INSTITUT MARIBOR, EKONOMSKE RAZISKAVE IN PODJETNISTVO D.O.O.

bestbydoing_maribor_agenda_17052018_1.pdf

bestbydoing_maribor_venue-hotels-travel_info_17052018.pdf

 

Részletek

Oxigén Hotel

Részletek